Vakar manam mazajam, mīļajam puikam palika 2! Piu piu piu!
Varētu teikt 'jau' un 'tikai' - jo šis laiks kopā ir bijis tik labs un piepildīts, ka nevaru vien sagaidīt, kas mums vēl kopā piedzīvojams. Šogad viņu iepriecināju ar balonu uzbrukumu viņa istabā un Koko-šoko gardumu.
Ar šo septembri viņš uzsāka savas pirmās gaitas dārziņā. Un kur tad dzimšanas diena bez cienasta! Nolēmu pagatavot kaut ko nebijušu un ne-kūku.
Te nu tās ir - koko-šoko bumbas, kurās cukurs ir tieši 0 grami.
Koko-šoko bumbas.
200 g mandeles
20 žāvētas dateles
200 g kokosskaidiņas + apviļāšanai
4 ēd.k. kakao
2 ēd.k. medus
80 g kokossviests
100 g sviests (vai šo var aizstāt ar iepriekš minēto kokosviestu un jo labāk būs)
60 g auzu pārslas (manā gadījumā bija ar klijām)
60 g griķu pārslas (nav obligātas, tā vietā var pievienot arī augstāk jau lietotās auzu pārslas, tad kopā sanāk ap 100-120g auzu pārslas)
Jau iepriekš mandeles ieliek mērcēties ūdenī. Jo tās tad būs daudz garšīgākas un bagātīgākas. Mērcētas mandeles no sevis vērtīgos vitamīnus, minerālus, E vitamīnu, cinku, kalciju, magniju, omegu 3, un ko tik vēl ne, atdos daudz pilnvērtīgāk. Un mandeles nav vienīgie rieksti, kurus pirms ēšanas iesaka izmērcēt.
Kad tās izmērcētas, liek smalcinātājā. Veidosies irdena pamatmasa.
Pievieno smalki sagrieztas žāvētās dateles.
Un kādus 100 g no kokosskaidiņām. Visu iemaisa.
Tad pievienoju kokossviestu - vieglāk to būs izdarīt, ja sviests būs pastāvējis istabas temperatūrā un tās būs kādas 2-3 lielas ēdamkarotes.
Tad es pievienoju sasmalicātās auzu + griķu pārslas. Tās smalcināju ar rokas blendera palīdzību, līdz miltainai konsistencei, bet ne pulverim.
Pievieno masai, arī atlikušos 100 g kokosskaidiņas. Izmaisa.
Tad iemaisa arī kakao un pievieno medu, sviestu (vai nu ierīvē, ja auksts no ledusskapja, vai pievieno vnk mīkstu, stāvējušu istabas temperatūrā).
Beigu fāzē visu iemaisīju ar roku, lai masa labāk 'sapazīstas'. Var gadīties, ka liekas, ka tā ir pa mīkstu, tad var pievienot vēl 'auzu pārslu miltus' vai kokosskaidiņas. Masa būs diezgan ķepīga, bet pie rokām tai nav izteikti jālīp.
Veido bumbiņas un apviļā tās kokosskaidiņās vai mandeļu skaidās.
Liek atdzesēties ledusskapī.
Gardas tās ir tieši vēsas, vismaz, manuprāt.
Labu apetīti!
Tuesday, 13 September 2016
Wednesday, 7 September 2016
Kokosriekstu fiksītis
Mani mazie mērkaķīši ļoti gribēja kaut ko saldu, bet visa Nutella bija izēsta, un visticamāk, ka kopā nevis ar maizi, bet ar bufetē paslēptajām konfektēm, jo arī kārumu bļoda bija tukša.
Zināju, ka miera nebūs un skatījos, ko ātri varu uzcept. Plauktā atradu kokosriekstu skaidiņas un bija skaidrs, kas būs "star of the dish".
Ļoti ātri un galīgi necik veselīgi, bet diezgan garšīgi un neatvairāmi, nu.. tādiem cepumiem arī ir jābūt.
VAJAG:
40g sviesta
1 maza ola
90 g cukura
1 šķipsna malts ingvers vai kardamons
150g kokosrieksu pārslas
DARA TĀ:
Sviestu izkausē un atstāj atdzist. Tikmēr samaisa olu ar cukuru, garšvielām un koksriekstu skaidriņām, bet neko nekuļ, pievieno šķidro sviestiņu, visu samaisa un atstāj kādas 10 min savilkties. Tikmēr ieslēdz cepeškrāsni un sakarsē uz apmēram 175C, paņem restes (šis fundamentāli izšķiroši, uz pannas pus cepums būs mīksts), uzklāj cepamo papīru, taisa bumbiņas un liek cepties visparastākajā režīmā bez ventialtoriem kādas 10-15 minūtes. Atdzesē, pasniedz un klausās uzslavas.
Ņamm!
40g sviesta
1 maza ola
90 g cukura
1 šķipsna malts ingvers vai kardamons
150g kokosrieksu pārslas
DARA TĀ:
Sviestu izkausē un atstāj atdzist. Tikmēr samaisa olu ar cukuru, garšvielām un koksriekstu skaidriņām, bet neko nekuļ, pievieno šķidro sviestiņu, visu samaisa un atstāj kādas 10 min savilkties. Tikmēr ieslēdz cepeškrāsni un sakarsē uz apmēram 175C, paņem restes (šis fundamentāli izšķiroši, uz pannas pus cepums būs mīksts), uzklāj cepamo papīru, taisa bumbiņas un liek cepties visparastākajā režīmā bez ventialtoriem kādas 10-15 minūtes. Atdzesē, pasniedz un klausās uzslavas.
Ņamm!