Tuesday, 6 May 2014

Špargelfest

Pie mums pavasaris sākas ar rabarberiem, bet citur Eiropā populārāki ir sparģeļi, kurus,ja labi gribam varam atrast katras omītes puķudārzā, kur to dēvē par asparāgu. Vai puķudobēs esošos var ēst nezinu, bet nu jau arī pie mums katru pavasari veikalos var iegādāties balto un zaļo  sparģeļu asnus, kuri vairāk gan ir tikai pagaršošanai, jo visas sparģeļa labās lietas garajā  pārbraucienā noteikti jau ir iztecējušas laukā. Šur tur arī pie mums jau audzina sparģeļus, bet iegādāties tos ir grūti. Bet pēc diviem gadiem ceru uz lielām ražām savā šogad stādītajā plantācijā, tā ka pie manis tos varēs iegādāties.
Lai nu kā- biju mazā atvaļinājumā Berlīnē un Kreuzbergā jaukā tirdziņā "Markthalle neun" no zemniekiem nopirku Vācija tik populāros baltos sparģeļus.
Jau nākamās dienas vakarā mūsu mājās sākās divu dienu špargelfest.
Pirms sparģeli gatavo tas ir jānotīra, kas notiek apmēram tā:
Noskalotus štimbukus turot pie galviņas ar dārzeņu mizotāju viegli nomizo īpašu uzmanību pievēršot 3/4 sparģeļa apakšgalam, jo tur tie mēdz būt kokaini.  Kad sparģelis apmizots paņem apagšgalu un pieturot to nolauž. Tie, kam žēl labu mantu mest ārā, galiņus, protams, var arī nogriezt, tomēr tad kokainā lejasdaļa mēdz palikt un ir neērtāk tos ēst.


Pirmajā vakarā sparģēļus apgrillējām.
Vajadzēja:
220 grādus karstu cepeškrāsni
Pannu ar cepampapīru
Olīveļļu vai gee
Sāli
Kaperus
Mērcei: Sviestu, medu, dilles, Dijon sinepes, sāli, piparus, ābolu etiķi

Darijām tā:
Sparģeļus saliek uz pannas, uzlej eļļu vai uzliek gee, nedaudz sāli un apber ar nosusinātām kaperogām. Grilla režīmā cepeškrāsnī, kamēr galviņas paliek gaiši brūnas. Gatavību arī var pārbaudīt uz paša kāta, to padurstot.
Tikmēr uz pannas izkausē sviestu un pievieno visas pārejās mērcītes sastāvdaļas un sacepina kopā. Diļļu nīdējiem iesaku tās aizstāt ar apelsīnu- miziņu+sulu no viena gb.
Apgrillētos sparģeļus liek uz šķīvja, pievieno mērcīti un gatavs.

Šodien gatavoju sparģeļu zupiņu ( un sanāca vēl labāka nekā Berlīne Hamburger Banhoff muzeja restorānā! Smaids pa visu seju un situ sev uz pleca)

Vajadzēja:
Kādus padsmit sparģeļus, saldus sīpolus, sviestu, miltus, saldo krejumu, laurulapu, sāli, piparus, nedaudz svaiga citrona sula, baltvīns ja ir.

Darīju tā:
Katlā sviestā apcepj kādus no saldajām sīpolu šķirnēm, man bija divi šalotes sīpoli, kad tie brūni pievienoju šļuku baltvīna un vēl pasautēju, tad pielēju vienu mazo saldo krējumu un piebēru kādas četras ēdamkarotes miltu, sanāca gandrīz tāda ka putriņa. Tad tai pielej 1l karsta ūdens un lauru lapu, ļauj kādas 7-8 min pavārīties un ieber sparģeļus. Izņem lauru lapu. Pēc apmēram 10 min tiem vajadzētu būt gataviem un tad arī visu sablenderē, piespiež nedaudz citronu sulu un vēlreiz ļauj uzvārīties. Kādā brīdī pievieno arī sāli, piparus un ko vēl sirds vēlas. Var arī buljonu.



Ņamma!


No comments:

Post a Comment