Tuesday, 25 December 2012

apelsīnu marmelāde

Priecīgus Ziemassvētkus!

Pirms mēneša vai vairāk ar Andru prātojām, ka, mums kā meitenēm, kurām patīk gatavot, būtu uz svētkiem jāsarūpē kas gards. Pat īsti netikām apspriedušas, kas tas varētu būt, bet jau pēc nedēļas abas runājām par apelsīnu marmelādi. 
Iespējams, tas tāpēc, ka šobrīd ir apelsīnu sezona veikalos vai tāpēc, ka tie nu jau kļuvuši par diezgan spēcīgiem ziemsvētku simboliem [vienā rindā ar mandarīniem].
paldies andrai - šo viņa man ieteica, jo pirms es ķēros klāt, bija jau paspējusi izmēģināt vēl pāris. 




apelsīnu marmelāde.

5 apelsīni
1 vaniļas pākstis
1 kg ievārījuma cukura
1,5 l ūdens

jāsāk ar to, ka apelsīnus kārtīgi nomazgā, tad sagatavo katlu, kurā tiks vārīta marmelāde. apelsīnus griež plānās šķēlēs, tās uz pusēm, vēl uz pusēm, līdz iegūtas 1/8 daļas. taisnību sakot, tas nav tik svarīgi, cik daļās ir sagrieztas šķēles, tas vairāk ir gaumes jautājums. 

kad apelsīni sagriezti, tos liek katlā un tur pat arī sulu, kas satecējusi uz dēlīša darbojoties ap tiem. katlā pielej klāt arī ūdeni - un ļauj visai masai uzvārīties. nedaudz pavāra un ņem nost no uguns - ieber un iemaisa cukuru un pievieno vaniļas pāksti. 




vaniļas pāksti, pirms pievienošanas, ar nazi nolīdzina, pārgriež pa vidu uz pusi un ar naža smaili izkasa tās melnās sēklas. apelsīniem noteikti pievieno gan sēklas, gan pašu pāksti.
to visu atstāj uz nakti.

nākošajā dienā apelsīna masu turpina vārīt, sasniedzot vārīšanos, temperatūru samazina un ļauj šķidrumam reducēties vismaz stundu vai pat vairāk, līdz jūt, ka masa paliek smagāka. 





tad jau arī marmelāda gatava pildīšanai tīrās/novārītās burciņās.

manas tika arī pie iemītniekiem.





kruasāni, brie, un sestdienu rīti - apelsīnu marmelāde, es jau nāku!






lab'apetīt!


No comments:

Post a Comment