Sunday, 18 March 2012
Olivera pipari
var jau protams nopirkt rimčikā piparus, malto gaļu un krējumu, bet var arī tam visam pieiet nedaudz radošāk un par pamatu, piemēram, ņemt šo džeimija olivera receptīti. īpaši jau, kad stilīgi ir gavēt.
tipiņi, kas dienā bez kluča cūkas nevar iztikt, var šo tālāk nelasīt, bet tādiem fleksibliem eksperimentētājiem, kā es - šo novērtēs.
alora... sastāvdaļas:
2-3 pipari (droši var eksperimentēt ar krāsām)
puse baklažāna
neliels cukini
1 gatavs tomāts
1 sarkanais sīpols
35g kalamata olīves
4 gabaliņi saulē kaltēti tomāti
5-6 ķiploka daivas
1 citrons
1 buntīte timiāna
1/2 tējk koriandra sēklas (es šīs nedabūju)
35g ciedru rieksti (piemaucu visus 50)
50g kuskus
pāris kātiņi svaigu piparmētru
100g fetas siera (piemaucu visus 200)
100ml dārzeņu buljons
olīveļļa, sāls, pepperi
tad ir tā, ka paralēli japiecūko daudz trauku ar visādām sastāvdaļām, ko pēc tam tik un tā visas sajauc kopā.
1. sagriež gabaliņos baklažānus, cukini, tomātus, pusi sīpola un pāris daiviņas ķiploka. katliņā uzkarsē nedaudz olīveļļas, šos apcep, pievieno sāli, piparus, koriandra sēklas un timiāna lapiņas. liek malā.
2. pannā apgrauzdē ciedru riekstus. liek malā.
3. sakapā otru pusi sīpola un vēl 3 daiviņas ķiploka. apm 10 min eļļā apcepina sīpolus, tad piemet ķiplokus un vēl kādas 3 min. liek malā.
4. buljonā uzbriedina kuskusu.
5. sakapā olives un tomātus.
6. norīvē citrona mizu, iespiež sulu un iedrupina fetu un apmaisa, pievieno sāli un piparus.
visu šo viegli apmaisot sajauc, bet nesadzen viena masā.
piparus pārgriež uz pusēm, noņem kātus, iztīra sēklas.
cepampanna liek piparu puses, kuras piepilda ar masu. apsedz ar foliju un liek 200g uz 45 min, tad noņem foliju, pārpilina nedaudz olīveļļu un liek vēl uz 15 min.
var pasniegt kopā ar salātiem&balzamiko, bet ir labi arā tāpat... ar vīnu...
Thursday, 15 March 2012
brownie / brūnais / brūnīgais
nereti, pat neesot īsta 'saldā zoba' īpašniekam, sagribas ko saldu, pašgatavotu un ja jau jūesei - tad brūnīgo.
cupcakes te ne tik neesmu gatavojusi, bet arī ēdusi īsti ne. un pat nealkstu.
te viena paties' laba, bet nīstama recepte, jo tā vien gribas ap brūnīgo knakstīties.
brownies/brūnais/brūnīgais.
125 g smalcināti pekanrieksti vai valrieksti [1 cup]
160 g miltu [1 1/4 cups]
1/2 tējk. sāls
3/4 tējk. cepampulveris
170 g šokolādes
170 g sviesta
500g cukura [2 1/4 cups]
4 lielas olas
1 ēdk. vaniļas ekstrakta
sagatavo karstumizturīgo trauku - ieeļļojot to. liek sildīties cepeškrāsni uz 180C grādiem.
rieksti ir tikai opcija, tos var arī nelietot. bet ja tomēr - izkliedē tos pannā un liek cepeškrāsnī apgrauzdēties. pēc tam - atdzesē.
vidēja izmēra bļodā liek miltus, cepampulveri un sāli - samaisa.
citā, lielākā bļodā, ūdenspeldē liek kausēties šokolādi ar sviestu, kamēr masa viendabīga. ņem nost no uguns un pamazām pievieno cukuru. tad pa vienai pievieno olas. tad vaniļas ekstraktu. pēc tam - pakāpeniski pievieno miltus, kamēr veidojas viendabīga, vijīga masa.
izklāj to iepriekš sagatavotajā pannā un pārkaisa ar atdzisušajiem riekstiem.
liek cepeškrāsnī un cep vismaz 30 minūtes.
tad ar koka irbulīti pārbauda mitrumu - ja tas ir pilnībā aplipis ar šokolādīgo masu - ļauj brūnajam pacepties vēl vismaz 10 minūtes.
ja esi iecienījis 'slapju' brūno - tad ņem to laukā. ja ne - cep, kamēr ap koka irbulīti brūnais tik pat kā nav aplipis.
ņem laukā, atdzesē un knakstās.
apetīti!
cupcakes te ne tik neesmu gatavojusi, bet arī ēdusi īsti ne. un pat nealkstu.
te viena paties' laba, bet nīstama recepte, jo tā vien gribas ap brūnīgo knakstīties.
brownies/brūnais/brūnīgais.
125 g smalcināti pekanrieksti vai valrieksti [1 cup]
160 g miltu [1 1/4 cups]
1/2 tējk. sāls
3/4 tējk. cepampulveris
170 g šokolādes
170 g sviesta
500g cukura [2 1/4 cups]
4 lielas olas
1 ēdk. vaniļas ekstrakta
sagatavo karstumizturīgo trauku - ieeļļojot to. liek sildīties cepeškrāsni uz 180C grādiem.
rieksti ir tikai opcija, tos var arī nelietot. bet ja tomēr - izkliedē tos pannā un liek cepeškrāsnī apgrauzdēties. pēc tam - atdzesē.
vidēja izmēra bļodā liek miltus, cepampulveri un sāli - samaisa.
citā, lielākā bļodā, ūdenspeldē liek kausēties šokolādi ar sviestu, kamēr masa viendabīga. ņem nost no uguns un pamazām pievieno cukuru. tad pa vienai pievieno olas. tad vaniļas ekstraktu. pēc tam - pakāpeniski pievieno miltus, kamēr veidojas viendabīga, vijīga masa.
izklāj to iepriekš sagatavotajā pannā un pārkaisa ar atdzisušajiem riekstiem.
liek cepeškrāsnī un cep vismaz 30 minūtes.
tad ar koka irbulīti pārbauda mitrumu - ja tas ir pilnībā aplipis ar šokolādīgo masu - ļauj brūnajam pacepties vēl vismaz 10 minūtes.
ja esi iecienījis 'slapju' brūno - tad ņem to laukā. ja ne - cep, kamēr ap koka irbulīti brūnais tik pat kā nav aplipis.
ņem laukā, atdzesē un knakstās.
apetīti!
ideāla picas mīkla
te ir sākusies lietus sezona.
līst jau otro dienu. un šķiet, ka nebeigs nekad. spriežot pēc laika prognozēm - 'nekad' beigsies tikai pirmdien. viss ir slapjums.
tieši tāpēc, dienās kā šī, es izvēlos neko nedarīt.
pietiek ar iešanu dušā. ap trijiem pēcpusdienā pārvilktu pidžamu uz 'mājas drēbēm'. suņa cepuma neizbēgamu pagaršošanu.
uuuuun picu cepšanu.
liekas, ka beidzot esmu tikusi pie labākās picas mīklas receptes. tā ir kraukšķīga, bet ne sausa. tā ir plāna, bet ne pliekana.
un es dalos.
te nu tā būs.
picas mīkla.
4 ēdk. viegls baltvīns vai sarkanvīns [1/4 cups]
175 ml silts ūdens [3/4 cups]
3 ēdk. sausā rauga
1 ēdk. medus
1 tējk. sāls
1 ēdk. olīveļļa un vēl viena vēlākam
450 g miltu [3 1/2 cups]
palielā bļodā sajauc vīnu, ūdeni un raugu, kamēr raugs izkusis un viss ir viendabīgs šķidrums.
pievieno medu, sāli un 1 ēdk. eļļu un atkal jau rūpīgi iemaisa.
pievieno trešdaļu miltu un iemaisa ar koka karoti, lai viedojas viendabīga masa bez kunkuļiem.
tad pievieno divas atlikušās daļas un turpina maisīt ar koka karoti, cik vien iespējams - kādas 2-3 minūtes.
tad darbību pārnes uz virtuves virsmas - kur turpina iemīcīt miltus [ar mīlestību] jau pusgatavajā mīklā. mīca, kamēr mīkla viendabīga, vijīga un necik nelīp pie pirkstiem - kādas 6-8 minūtes.
ievieto to tīrā, ar otru karoti olīveļļa ieziestā bļodā, ar pārklātu, tīru dvielīti un ļauj tai 'atpūsties' kādā siltā vietā.
dod tai vismaz 45 minūtes.
tiešām lieliska picmīkla - izmēģini!
apetīti!
puikas vienā elpas vilcienā pazudināja pepperoni picas, bet mums vairāk tika kūpinātā laša un kartupeļu picas.
nomnom.
līst jau otro dienu. un šķiet, ka nebeigs nekad. spriežot pēc laika prognozēm - 'nekad' beigsies tikai pirmdien. viss ir slapjums.
tieši tāpēc, dienās kā šī, es izvēlos neko nedarīt.
pietiek ar iešanu dušā. ap trijiem pēcpusdienā pārvilktu pidžamu uz 'mājas drēbēm'. suņa cepuma neizbēgamu pagaršošanu.
uuuuun picu cepšanu.
liekas, ka beidzot esmu tikusi pie labākās picas mīklas receptes. tā ir kraukšķīga, bet ne sausa. tā ir plāna, bet ne pliekana.
un es dalos.
te nu tā būs.
picas mīkla.
4 ēdk. viegls baltvīns vai sarkanvīns [1/4 cups]
175 ml silts ūdens [3/4 cups]
3 ēdk. sausā rauga
1 ēdk. medus
1 tējk. sāls
1 ēdk. olīveļļa un vēl viena vēlākam
450 g miltu [3 1/2 cups]
palielā bļodā sajauc vīnu, ūdeni un raugu, kamēr raugs izkusis un viss ir viendabīgs šķidrums.
pievieno medu, sāli un 1 ēdk. eļļu un atkal jau rūpīgi iemaisa.
pievieno trešdaļu miltu un iemaisa ar koka karoti, lai viedojas viendabīga masa bez kunkuļiem.
tad pievieno divas atlikušās daļas un turpina maisīt ar koka karoti, cik vien iespējams - kādas 2-3 minūtes.
tad darbību pārnes uz virtuves virsmas - kur turpina iemīcīt miltus [ar mīlestību] jau pusgatavajā mīklā. mīca, kamēr mīkla viendabīga, vijīga un necik nelīp pie pirkstiem - kādas 6-8 minūtes.
ievieto to tīrā, ar otru karoti olīveļļa ieziestā bļodā, ar pārklātu, tīru dvielīti un ļauj tai 'atpūsties' kādā siltā vietā.
dod tai vismaz 45 minūtes.
tiešām lieliska picmīkla - izmēģini!
apetīti!
puikas vienā elpas vilcienā pazudināja pepperoni picas, bet mums vairāk tika kūpinātā laša un kartupeļu picas.
nomnom.