Sunday, 12 December 2010

Piparkūku mīkla

ļoti sezonāls ieraksts. nu jā, jo sen neko te neesmu ielikusi, sen arī neko jaunu un nebijušu neesmu gatavojusi. turklāt, šajā laikā līdz ziemsvētkiem, cik nu spēju, cenšos atteikties no miltu produktiem, saldumiem un visa kaitīgā. palīdzu draugiem klāt kāzu galdus, izdomāt kā pabarot 20 jauniešus un vēl prātoju par savu 'rozentālu', kas būs janvārī. [starp citu, ja vēlies saņemt ziņu par to, kad tas būs un kas tiks piedāvāts - atstāj savu e-kastes adresi maltite.te@gmail.com, un tev tik ziņots]


tātad.
ir jau 12.decembris. un bez kupenām, apkārt sāk valdīt arī svētku noskaņa. šodien ciemojos pie mamms. viņas dienas plānā šodien bija piparkūku mīklas pagatavošana [starp citu, 'maltītē' jau viena ir, ar kuras pagatavošanu ir padalījies edgars]. pati es to nekad neesmu darījusi - mammai tā sanāca ļoti garda, tāpēc padalīšos ar to arī te. 




Piparkūku mīkla.


100 g ūdens
1 glāze cukurs
100 g medus
2 tējk. šķidrais brūnais cukurs


150 g sviests
2 olas
1 tējk. cepamais pulveris
1 kg milti
garšvielu maisījums
1-2 apelsīnu miziņas
1 ola pārziešanai


garšvielu maisījums piestā:
1 tējk. kanēlis
20 krustnagliņas
1 rīvēts muskatrieksts
2 tējk. ingvers
1 1/2 tējk. koriandrs
10 pipara graudiņi 
= piestā


katliņā ielej ūdeni, ieber cukuru un medu, sviestu un arī to šķidro brūno cukuru [tas vairāk krāsai] - visu kopā uzkarsē un pavāra. verdošā masā iekuļ daļu [apmēram pusi] izsijātu miltu, pieber piestā saberztās garšvielas un kuļ, līdz masa kļūst viendabīga un atdalās no katla malām. nedaudz atdzisušai mīklai pievieno sakultas olas, cepampulveri [šo patiesībā var likt un var nelikt - bet liekas, ka bez tā piparkūkas nebūtu tik kraukšķīgas], atlikušos miltus un visu samaisa. tad jau ņem mīklu ārā no katla un sastrādā uz mīklas dēļa vai speciālās virsmas, kamēr tā kļūst gluda un spīdīga. mēs vēl izdomājām iemīcīt arī sasmalcinātu apelsīna miziņu. un man tā garša ļoti patīk. 
mīklu var likt ledusskapī pastāvēt, lai savelkas visas garšas kopā, bet nav nekāda vaina, ja taisa arī uzreiz.
piparkūku cepšanai, mīklu jārullē gana plānu, tad piparkūkas būs kraukšķīgas un mutē kūstošas.






sezonāli - iespēja noēst [un salauzt] tik sirdis, cik vien vēlies.

5 comments:

  1. un kur tad palika sviests? dariiju visu peec receptes un viss nobruka, jo miikla bija sausa. un peec tam atjeedzos, ka sviests nav izmantots :(

    ReplyDelete
  2. agnes!
    piedod, jā, sviestu jau arī liek uzreiz katliņā, kad kausē kopā visu.
    tiešām nebija uzsvērts tas iepriekš. tagad ir.

    un sviestu vari arī tagad iemīcīt uz galda. vajadzētu tāpat visam sanākt. jā.

    ReplyDelete
  3. tā arī darīju - iemīcīju pēc tam. šodien cepšu - vajadzētu būt gardi, jo ir kārtīgu "savilkusies".

    ReplyDelete
  4. starp citu - šeit vēlviena piparkūku recepte: http://maltite.blogspot.com/2010/02/piparkukas.html

    ReplyDelete
  5. ņēmos ņēmos, bet nesanāca man viņa, kautkāda jocīga. Laikam atkal nāksies pirkt mīklu internetā pagājšgad ļoti laba bija.

    ReplyDelete