Monday, 6 December 2010
Bulljabeeeze (Bouillabaisse)
Marseļas zivju zupiņa. kārtējo reizi ir 100 versijas, no kurām es paņēmu 101-o. galvenais par ko visi ir vienisprāt (šausmīgi jocīgs vārds...), ka zupas burvība slēpjas zivju un jūras produktu dažādībā un te ir plašas iespējas eksperimentēt. es vienīgi ieteiktu nelikt norvēģijas lasi :)
Tātad sastāvdaļas:
1 paliela fenheļa sakne
2 sīpoli (es pieliku vienu sarkano, vienu šaloti)
1 ķiploka galva
1 selerijas kāts (optional)
olīveļļa
2 palieli tomāti
daži zariņi timiāna
bišķu tomātu biezeņa
daži pētersīļa kātiņi
2 lauru lapas
1 l zivju buljona
0,5 l ūdens
apelsīna miziņas oranžā daļa (apmēram pus apelsīna)
ēdamkarote fenheļa sēklu (var dabūt aptiekā)
liela šķipsna safrāna
lielos kubiciņos sagrieztas dažādas zivju filejas (man bija āte, sams, asaris). asari var ņemt veselu un izfilēt.
dažas svaigas garneles
gredzenos sagriezts kalmaars (optional)
dažas mīdijas čaulās
dziļā katlā uzkarsē eļļu un met iekšā sagrieztus sīpolus, fenheli, seleriju un uz pusēm pārgrieztu ķiploka galvu. apsautē un liek klāt sagrieztus tomātus un ēdamkaroti tomātu pastas (nezinu gan kāpēc). ja no nofilētas zivs paliek pāri kauli un galva, tos liek katlā, pievieno buljonu un ūdeni. uzvāra, vajadzības gadījumā noputo. pieliek pētersīļus, timiānu, safrānu, lauru lapas, fenheļa sēklas un apelsīna mizu. saturu ik pa laikam apmaisa un uz lēnas uguns vāra 45 minūtes.
pēc tam to visu kārtīgi nokāš, atstājot tikai biezu buljonu.
Buljonu atkal uzkarsē, pievieno sāli un piparus. tad pievieno zivju kubiņus un pēc brīža arī garneles un mīdijas. kad mīdijas ir atvērušās, pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem (ko es šoreiz izlaidu).
zivju buljonam un ūdenim var nedaudz arī pievienot baltvīnu. citās receptēs buljonam pievieno nedaudz Pernod. vēl citās receptēs pirms zivīm liek arī kartupeļu kubiņus, bet tas, manuprāt, ir lieki.
pasniedz ar toastiņiem ;)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment