Tuesday, 19 October 2010

rozentāls nr.2



ar mājrestorānu ir tā, ka nevar teikt, ka tev tāds ir bijis, ja tas ir bijis tik vienreiz. laikam jau, ka nevar arī, ja bijis divreiz, bet līdz trešajai un ceturtajai bez pirmajām divām netikt.


Svētdien bija otrā reize. pamainījām izkārtojumu un padevāmies sezonāliem labumiem.
Sestdienā ar manu labāko, personīgo 'rozentāla' asistenti - aneti, ieplānojām centrāltirgus apmeklējumu. uzvilkām gumijniekus, kapuces un ieturējušas nelielas brokastis vietā, kuru nav vajadzības pieminēt, bruņojāmies ar sarakstu rokās - tirgum.
Laiks nelutināja. Tas pat ir diezgan neticami, cik īsts, slapjš sniegs krīt no gaisa jau oktobra vidū. Tas gan nemazināja tirgus aktivitāti, kā arī iespēju pamanīt tikai tur pamanāmus tipāžus.
Tirgus stendi šobrīd lūzt no hurmām, vīnogām un vietējiem dārzeņiem. Jebkuru apmeklējumu iesaku veikt paēdušam un ar sarakstu. Pavisam noteikti.


Svētdienas rītā rosību virtuvē uzsākām tik ap dienasvidu, pēc tam, kad anete man pa durvju apakšu bija ieslidinājusi zīmīti ar tekstu 'ines, nāc ārā'. Jo iepriekšējo vakaru jau biju duelējusies ar diviem ķirbjiem un lielajiem kartupeļiem. 


ēdienkartē, kā jau minēju iepriekš, dominēja sezonālie labumi un vitamīnu avoti. ķirbis, bietes, kartupeļi, sēnes, cauraugusi gaļa, rieksti, burkāni, āboli, dzērvenes.


uzkodās pasniedzu siltas, krāsnī ceptas ķirbja, biešu šķēles un burkānus. vislabāk garšo ar iepriekš apgrauzdētām saulspuķu sēklām, sierāboliņa garšvielu un sieru.




tad zupa:
ķirbis
pāris kartupeļi
kausētais klasiskais siers
salds krējums
karijs
ingvers
baziliks
sāls
katlā ielej nedaudz ūdens, liek ķirbja kubikus, arī pāris kartupeļus un ļauj tam visam vārīties, līdz lielākā daļa ķirbju sadalījušies. sablenderē un liek klāt nedaudz saldā krējuma un nedaudz vairāk kausētā siera. tad kariju, ingveru, jūras sāli un baziliku. visu pēc garšas un sajūtām - kas lielā mērā, saprotams, atkarīgs arī no tilpuma.


kartupeļi ar pildījumiem nav nekas pārsteidzošs un jauns. jau iepriekšējā vakarā tos novārīju ar visu mizu, bet neizvārīju galīgi mīkstus. izvēlējos 3 pildījuma veidus - biezpiens ar zaļumiem [lokiem un dillēm], cauraugušas gaļas gabaliņi ar sīpoliem un cepti šampinjoni ar pistācijām un sieru.


saldajā - burkānu kūka ar valriekstiem
200-300 g burkāni
4 olas + vēl viens olas dzeltenums
170 g cukurs
milti
rieksti
citrons
šai kūkai pagatavoju arī mērci. no 3 rīvētām apelsīnu mizām un to sulām, āboliem un rīvētām dzērvenēm un cukura.


_
renāte ieradās kā pirmā. sapucējusies. kā jau uz restorānu. un viņai tas ļoti piestāv.



vakars izvērtās nudien jauks un silts un vīna arī bij' gana. 


paldies par otro 'rozentālu' tā viesiem.



Šis mājrestorāns ir atvērts visiem. un gaidīts tiek ikviens. labāk ātrāk, nekā vēlāk.
Nr.3 gaidāms novembrī. 

6 comments:

  1. Lūk šo es gribētu arī savā mājā. Smalki un kulināri.

    ReplyDelete
  2. paldies.
    un ja nu tavā mājā tāds uzrodas, priecātos apmeklēt.
    jo citus rīgā pagaidām vēl neesmu manījusi.

    ReplyDelete
  3. es pamazām nobriestu mājrestorānam Torņkalnā. pamazām.

    ReplyDelete
  4. sveiki visapkārt! Apskaidrojiet, lūdzu, no fifīgās dzīves maķenīt atpalikušai,patālos laukos dzīvojošai, bet visādi citādi it kā pozitīvai un uz eksperimentiem atvērtai 2 bērnu mammai - Kas ir mājrestorāns? Jo izskatās tiiiiik omulīgi un izklausās tieši tiiiiiiik pat garšīgi! Un...Un... Es arī gribu tādā pavakariņot...;)

    ReplyDelete
  5. laine!
    sveika. un paldies, ka tev patīk.

    mājrestorāns ir notikums, kas notiek kāda uzņēmīga cilvēka mājās. apmeklētāji ir tie, kuri pirms tam ir uzzinājuši kad tas būs un ko piedāvās ēdienkarte. piedalīties var jebkurš, ja pirms tam ir pieteicies.
    latvijā tie vēl galīgi nav izplatīti, bet citās eiropas lielajās pilsētās zeļ un plaukst.

    par restorāna šefpavāru uz to vakaru kļūst kāds, kam vienkārši ļoti patīk gatavot. un ir drosme.
    man redz, ir atbalsts un es saņemos.

    un beigās pašai prieks, jo katrreiz ir citādāk, bet ļoti iedvesmojoši un gandarījums arī neatsverams. jā.

    brauc uz nākamo. ja sanāks ērtā laikā un būs apmierinoša ēdienkarte ..)

    ReplyDelete
  6. Es tad piesakos rindā! Un tad man atkal čupa jautājumu būs...

    ReplyDelete