Saturday, 1 May 2010

ķirbjkūka

šodien uzcepu ķirbjkūku. gribēju jau to izdarīt visu nedēļu. pat nezinu, kāpēc. 
zinu - nav jau īsti nekāds ķirbju laiks, bet nu. veikalos ķirbi vairs nedabūt, bet tirgū gan. tirgū tagad patiesībā bīstami rādīties - var iztērēties neplānoti daudz, jo gribas visu un visu. un tos klēpjus ar nedārgām narcisēm un neaizmirstulītēm un vēl un vēl [ja šo lasa kāds vīrietis - lūdzu, apdāviniet savas lieliskās sievietes!]
ir 1.maijs un pieņemsim, ka ar ķirbjkūku svinam 'darba svētkus'[lai ko tas šodien arī nenozīmētu].

ķirbjkūka

pamatam:
1 olas dzeltenums [3]
150 gr margarīns [1]
100g cukurs [2]
1,5-2 gl. milti[4]
[smilšu mīkla - un tie cipari apzīmē secību kā ko pievieno. ja nu tas ir neskaidri]

pa virsu:
500 g ķirbis
1 burka kondensētā piena ar cukuru
3 ēd.k. skābs krējums
2 olas
2 tējk. vaniļas cukura
1 tējk. kanēlis
1/2 tējk. malts ingvers

smilšu mīkla, tātad. sagraizītam margarīnam pievieno cukuru, olas dzeltenumu - visu mīca un pamazām liek klāt miltus, kamēr ir viendabīgs mīklas klucis. viendabīgs, garšīgs mīklas klucis ..)
šo masu izklāj, izspaida ar pirkstiem kūkas veidnē - ar maliņām uz augšu un cep - kamēr viegli brūns. tad ņem laukā un nedaudz atdzesē.


virsmasai - nopirkto ķirbi nomizo, sagriež kubikos un liek katliņā, ar nedaudz ūdens novāra, tā ka mīksti [es to izdarīju jau iepriekšējā vakarā un tas neprasīja vairāk kā 10-15 minūtes].
tad ķirbi sablenderē - ar visu šķidro masu kopā [ja nu jūt, ka tas ūdens tur tomēr diktām daudz - nolej bišku nost].
pievieno burciņu kondensētā piena ar cukuru, krējumu, olas, garšvielas un visu izmaisa. sanāk diezgan pašķidra un ļoti garda masa. ja nav garda - dari visu, lai to labotu - ar vaniļu vai kanēli, hehe.


tad pārlej to pāri pamatam un cep kādos 200 grādos, kādas 40 minūtes vai nedaudz vairāk. liksies tāpat diezgan pašķidrs, mhm, bet satraukumam nav pamata - kad izņemsiet un ļausiet atdzist pavisam - būs sarecējis un pēc konsistences atgādinās sierakūku.
var pārkaisīt ar pūdercukuru vai ko nu katrs vēlās.


kūka garšo pēc krēm-brulē vai vismaz ļoti to atgādina.

lab' apetīt!


helēna pārbauda kūkas konsistenci.
tā kūka izskatās bez pūdercukura.


ines

2 comments:

  1. ja es pareizi atceros, tad šī recepte ir no kāda žurnāla par bērniem (lieliem un maziem), tātad - kļučevoj vopros - vai bērniem garšoja?

    ReplyDelete
  2. viņi neizrāda interesi vispār par to kūku.
    pagaidām ..)

    ReplyDelete