šodien uzcepu ķirbjkūku. gribēju jau to izdarīt visu nedēļu. pat nezinu, kāpēc.
zinu - nav jau īsti nekāds ķirbju laiks, bet nu. veikalos ķirbi vairs nedabūt, bet tirgū gan. tirgū tagad patiesībā bīstami rādīties - var iztērēties neplānoti daudz, jo gribas visu un visu. un tos klēpjus ar nedārgām narcisēm un neaizmirstulītēm un vēl un vēl [ja šo lasa kāds vīrietis - lūdzu, apdāviniet savas lieliskās sievietes!]
ir 1.maijs un pieņemsim, ka ar ķirbjkūku svinam 'darba svētkus'[lai ko tas šodien arī nenozīmētu].
ķirbjkūka
pamatam:
1 olas dzeltenums [3]
150 gr margarīns [1]
100g cukurs [2]
1,5-2 gl. milti[4]
[smilšu mīkla - un tie cipari apzīmē secību kā ko pievieno. ja nu tas ir neskaidri]
100g cukurs [2]
1,5-2 gl. milti[4]
[smilšu mīkla - un tie cipari apzīmē secību kā ko pievieno. ja nu tas ir neskaidri]
pa virsu:
500 g ķirbis
1 burka kondensētā piena ar cukuru
3 ēd.k. skābs krējums
2 olas
2 tējk. vaniļas cukura
1 tējk. kanēlis
1/2 tējk. malts ingvers
šo masu izklāj, izspaida ar pirkstiem kūkas veidnē - ar maliņām uz augšu un cep - kamēr viegli brūns. tad ņem laukā un nedaudz atdzesē.
virsmasai - nopirkto ķirbi nomizo, sagriež kubikos un liek katliņā, ar nedaudz ūdens novāra, tā ka mīksti [es to izdarīju jau iepriekšējā vakarā un tas neprasīja vairāk kā 10-15 minūtes].
tad ķirbi sablenderē - ar visu šķidro masu kopā [ja nu jūt, ka tas ūdens tur tomēr diktām daudz - nolej bišku nost].
pievieno burciņu kondensētā piena ar cukuru, krējumu, olas, garšvielas un visu izmaisa. sanāk diezgan pašķidra un ļoti garda masa. ja nav garda - dari visu, lai to labotu - ar vaniļu vai kanēli, hehe.
tad pārlej to pāri pamatam un cep kādos 200 grādos, kādas 40 minūtes vai nedaudz vairāk. liksies tāpat diezgan pašķidrs, mhm, bet satraukumam nav pamata - kad izņemsiet un ļausiet atdzist pavisam - būs sarecējis un pēc konsistences atgādinās sierakūku.
var pārkaisīt ar pūdercukuru vai ko nu katrs vēlās.
kūka garšo pēc krēm-brulē vai vismaz ļoti to atgādina.
lab' apetīt!
helēna pārbauda kūkas konsistenci.
tā kūka izskatās bez pūdercukura.
ines
ja es pareizi atceros, tad šī recepte ir no kāda žurnāla par bērniem (lieliem un maziem), tātad - kļučevoj vopros - vai bērniem garšoja?
ReplyDeleteviņi neizrāda interesi vispār par to kūku.
ReplyDeletepagaidām ..)