Sunday, 14 February 2010

šokolādes kūka

šī kūka ir debija mūsu virtuvē. tikko ieraudzīta žurnālā un jau pēc apraksta vien zinājām, ka derēs. būs mūsējā.


šokolādes kūka. 

pamatam:
1 ola + vēl viens dzeltenums
50 g šokolāde [labāk melnā]
50 g sviests
35 g pūdercukurs
35 g miltu
1/2 tējk. cepampulveris
1 tējk. kakao

sviestu ar šokolādi kopā sakausē, turot virs ūdens tvaika - vāroša katla ar ūdeni. kad sakusis - ļauj nedaudz atdzist. olas baltumu, kas atdalīts no tās vienas olas - saputo stingrās putās ar šķipsnu sāls un nedaudz cukura. olu dzeltenumus saputo ar atlikušo pūdercukuru. tad padzisušajā šokolādes masā iemaisa to dzeltenummasu. miltus sajauc ar cepampulveri un iesijā tajā masā klāt. iesijā arī kakao un iecilā stingrās baltumu putas. 
sagatavo tortes veidni, kurā ieklāj cepampapīru un ieziež nedaudz ar sviestu. to mafinlīdzīgo masu izklāj pa veidni un liek uzkarsētā cepeškrāsnī uz 180 C un cep apmēram 20-25 minūtes. atdzesē, atstājot veidnē.
















un krēms tātad:

500 g šokolāde
400 ml saldais krējums
3-4 ēd.k. brendijs vai rums
100 g žāvētas plūmes
1/2 tējk. kakao

uzvāra saldo krējumu, nu tā, ka līdz burbulim. un noņem no uguns. tad tajā samet šokolādes gabaliņus, maisot izkausē, līdz izveidojas viendabīga, trekna masa, kurai pievieno brendiju. atdzesē, bet neļauj atdzist pavisam. kad vēl silta - ar mikseri uzputo - sanāk tāda šausmīgi apetelīga laizāmmasa [sākotnēji liekas, ka tas nav izdarāms, jo jāputo diezgan ilgi - tāpēc ērtības labad var visu masu sadalīt kādās 3 daļās un putot atsevišķi - tā būs daudz ātrāk].
vienu ceturto daļu no masas izklāj uz atdzisušās pamatnes, tad to izklāj ar gabaliņos sagrieztajām žāvētajām plūmēm. plūmēm pāri liek vēl saldo masu un izlīdzina, nedaudz atstājot dekorēšanai. pārkaisa ar kakao. un dekorē, izmanotojot pārtikas maisiņu vai speciālo pistoli - taisot jebko un tam jebkam liekot pa virsu mandeles. liek ledusskapī un ļauj tam visam nedaudz sastingt.









voilā!

11 comments:

  1. uz šo ietu ciemos ar puscauri sirdi līdzi un lielām biksēm, bet pašai pacietība taisīt?? baigai skumjai jābūt iekšās .

    ReplyDelete
  2. zini kā, izklausās sarežģītāk kā ir.
    tiešām!

    un nulle skumjas ..) ja nu vienīgi par tām kalorijām un tā ..D

    ReplyDelete
  3. omg, izskatas vairak ka apeteligi, sledzu lauka :D

    ReplyDelete
  4. citreiz atkal gribas, lai kāda skaista talantīga sieviete ko uztaisa man :]]

    ReplyDelete
  5. dārta.
    es domāju, tas būtu lielisks iemesls, lai pirmoreiz satiktos.
    nopietni!

    ReplyDelete
  6. izklausās pēc jauka plāna.

    [giggle = uzprasījos]

    ReplyDelete
  7. vai brendija vietā var izmantot ko citu (piemērma rūgtu kafiju), vai izlaist vispār? kūka man paredzēta bērnam.

    ReplyDelete
  8. es_odzinja, piedod, ka tikai tagad atbildu.
    jā. droši - alkoholu var aizstāt ar kafiju vai vispār nelikt. droši ..)

    ReplyDelete
  9. man tāds jautājums, kad izceps mīklu tad viņu pārgriež uz pusēm un iekšā liek pildījumu, vai arī vnk izcep un pa virsu liek visu masu?

    ReplyDelete
  10. dana!
    neko negriež uz pusēm.
    izcep kā pamatu un krēmu liek pa virsu, tad plūmes un tad vēl krēmu.
    ..)

    ReplyDelete
  11. Sakiet, kāds izmērs veidnei?

    ReplyDelete