Sunday, 31 January 2010
kafijas siera kūka, njamm
Nū, šis ir īsts izaicinājums, toties galu galā ir daudz priecīgi vēderi un amm un ummmm ekspresijas ap galdu. Recepte no Jamie magazine <3.
Tātad.
Pirmais jācepj pamats, kam vajadzēs:
230g nesalītu sviestu
110g balto cukuru
190g kviešu milti
70g kakao
Sviestiņu sarīvē, tam jābūt tikko no ledusskapja vislabākajā gadījumā.
Un visu pārējo ar saber bļodā. Mīca. Ja galīgi nelīp tas viss kopā var pievienot 1 olu un nedaudz piešaut pienu. Mērķis ir iegūt smilšu mīklas konsotenci. Mīkla sanāk ļoti garšīga. To mazliet atpūtina. Apaļjā kūkformā(23 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru un liek mīklu iekšā. Mīklu kādā 1 cm biezumā. Cepj apmēram 40 minūtes 150-180grādu temp. Jeb kad liekas,ka ir gatavs, ja nu tu esi gastro-uzticama persona.
Kad gatavs ņemt ārā un atdzesēt.
Kamēr krāsnī notiek tās lietiņas var sākt gatavot siera masu. Tai vajadzēs:
680g saldkrējuma siera (es to daru ar Mascarpone)
200g baltā cukura
4 olas (ja mazas ņem 5as, vai ja cits siers vai piemēram biezpiens siera vietā 5 vai 6 olas)
2 devas esspreso . Esspreso var aiztāt arī ar labas kvalitātes šķīstošās kafijas tējkaroti
1/2 tējkaroti maltas kafijas
400 g skābais krējums
kakao dekorēšanai
Pirmo saputo sieru, tad pievieno cukuru un atkal paputo.Pa vienai pievieno olas un pēc katras masu saputo. Iemaisa skābo krējumu un esspresso un malto kafiju. Tad masu lej uz izcepto un atdzesēto pamatu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 150 grādu temp. Apaļo pannu ar visu to gardumu ieliek lielākā cepešpannā un tad to pielej ar karstu ūdeni tā lai apaļajai pannai būtu līdz pusei. Tas vajadzīgs,lai pamatdaļa turpinātu gatavoties ar tādu "maigu" karstumu un nepiedegtu un augšdaļa ceptos. Cepj 70-90 minūtes. Gatavs, kad siera masai ir tāda kā omletes konsistence. Tad visu izņem un 30 min atdzesē istabas temperatūrā.Pēc tam ļauj uz nakti palikt ledusskapī. Nakamajā dienā ēd.Pirms pasniegšanas pārkaisa ar kakao.Mazliet.
Ideāli,ja pasniedz ar glazūru, kam vajadzīgs:
80g brūnais cukurs
1 esspreso
70g nesālīts sviests
65ml saldais krējums
To visu saliek uz pannas un glazē,kamēr cukurs izkūst. Ar glazūru var pārliet visu kūku pirms pasniegšanas vai arī katru gabaliņu atsevišķi.
Foto Nokia N78.
Tadā!
Saturday, 30 January 2010
ko vēl var iesākt ar Tešlu!
ir janvāra beigas. un mums iemesls ģimenes pusdienām. tētam izgājusī dzimšansdiena un mans jaunais stāātuss uz ceļa.
nekādas pārlieku lielas gastronomiskas izvirtības netika rīkotas, bet mamm tomēr sacepa TEŠLAS pīrādziņus. ļoti ātri un šausmīgi vienkārši [tik vienkārši, ka pat šaubījos vai 'maltīte' kam tik vieglam ir gatava, bet tā kā te zīmju un burtu skaitu neviens neierobežo, kāpēc ne]
Tešlas pīrādzīņi.
dzeltenā Tešlas mīkla
siers
vai jebkas cits, kas garšo un normas robežās pacieš temperatūru un pēc tam vēl ir garšīgs
[paprika, šķiņķis, šokolāde, ābols, bumbieris, un tā tālāk, un tā joprojām]
visērtāk atkal ir ņemt dzeltano Tešlu, jo tur jau tās sešas plāksnes. mīklu atlaidina, nerullē, sagriež trijstūros un tin iekšā visus labumus.
cep.
un gatavs!
kopā tas prasa maksimums 20 minūtes.
pss.
'TEŠLA' man par reklāmu nav maksājusi!
Tuesday, 26 January 2010
Vienkāršā ķirbju krēmzupa
Šī, manuprāt, ir visvieglāk uztaisāmā zupa un neprasa nekādu piepūli, tik cik ķirbi sagriezt. Un garšo pat tādiem eksemplāriem, kā man,kas parasti ar ķirbja kungu nav uz Tu.
lielam katlam vajadzēs:
buljona kubiciņi;
ķirbis (aptuveni trešā vai ceturtā daļa no liela ķirbja);
kafijas krējums;
zilais siers (ja negaršo zilais,var izmantot kādu citu pikantāku sieru)
Ielej katlā nedaudz ūdens, pievieno buljona kubiciņus. Sagriež ķirbi un liek katlā. Var griezt arī 7*7cm lielos gabalos,jo ķirbis izšķīdīs. Tad vāra, kamēr ķirbis izšķīst, sablenderē, lai būtu drošs,ka viss sastāvs ir vienādā konsistencē. Pielej paciņu kafijas krējuma un nedaudz pavāra. Pasniedzot, šķīvī iedrupina zilo sieru pikantumam. Ir forši arī,ja ir grauzdiņi.
Monday, 25 January 2010
CUKĪNI LAIVIŅAS
Veselīgs, supergards un "smalkuma sajūtu" atstājošs ēdiens, ko tai pat laikā ir gana viegli pagatavot. Ēdiens, jāpiebilst, ir veģetārs.
Nepieciešamais dārzeņu arsenāls:
2 taisni cukīni
Zīdaiņa dūres izmēra sīpols
Neliels paprikas dārzenis (krāsa pēc izvēles)
Siers - pēc izvēles. Vēlams kūpināts, ne pārāk trekns,
Abus cukīni Pavāra kungs (Dievs sasien mēli mezglā tiem, kas saka "cukīnijas") rūpīgi pārgriež uz pusēm. Tad ar karoti jāizgrebj cukīni iekšiņas - tā kā tēstu senlatviešu laivu. Tad sagrebtās iekšiņas sacepa pannā - ar olīveļļu un smalki sagrieztu papriku&sīpoliņu. Pēc mēles sajūtām var pievienot dažādas garšvielas - sāli, piparus, baziliku utt. Kad pildījums apcepies, tas jāsapilda cukīni "laiviņās". Pildījumam jābūt sulīgam, lai tas izsautētu daiļi zaļo cukīni korpusu. Nu pienācis laiks ievietot veidojumus krāsnī - 180 grādi pēc Celsija. pēc 15-20 minūšu cepināšanas, panna jāizņem - jāuzliek augšā siera šķēlītes + kāds garnējums, ja esat estēts pēc aicinājuma. Tie var būt zaļumi, olīvīte, tomāta šķēlīte utt. Un nu - atkal krāsnī un pāris minūtēm - līdz siers sāk burbuļot.
Kā piedeva ieteicami ir rīsi.
Banānu un šokolādes gabaliņu maize.
Nu tad tā.. zinu, ka pēc ziemāāsvētkiem nevienam drošvien negribās ēst nekādas treknās nelabās lietas, bet nu mani apstādināt nevar!
Šito kūciņ' pirmo reizi ēdu maiznīcā kur strādāju (Ines'tu tur biji! flepdžekus ēdi:) ) un tur arī izdomāju, ka jāiemācās pašai uzcept.
IEKŠĀ LIEKAM-
240 g cukuru
115 g sviestu (mīkstu/gandrīz izkusušu)
350 g samīcītus banānus
2 lielas olas
2 tējkarotes vaniļas ekstraktu
1 tējkaroti cepampulveri un sodu
475 g miltus (parastos)
250 g šokolādi sasmalcinātu mazos gabaliņos (man garšo tumšā)
un mazu sāls šķipsniņu.
Vienā lielā bļodā ieliek cukuru un sajauc (tā lab'riktīgi) kopā ar to mīksto sviestu. Tad pieliek klāt banānus, olas un vaniļas ekstraktu un visu samaisa kopā (ja ir mikseris- tad tik miksē uz nebēdu).
Otrā bļodā samet miltus, cepampulveri, sodu un sāli- tad liek visu kopā un samaisa kopā! Āāāā- tagad var arī uzkarsēt plīti uz 160C... Pēdējā brīdī iemaisa šokolādes gabaliņus un liek cepamtraukā.
Teikšu kā ir- man parasti kāpj tā mīkla ārā no mana kantainā cepamtrauka tā, ka varbūt var mēģināt likt apaļajā kūku aplī (bet plītī iesaku ieklāt drusku foliju, ja nu izkāpj drusku)
Pirmās 30min cep ar folija vāciņu, tad noņem vāciņu un cep vēl 30-40min. Izņemot no plīts vēl drusku jāpaciešās, jo jāatdzesē pirms ēdams!
Bet nu tad kad smuks un auksts- iekšā labi iet ar kafiju vai piparmētru tēju!
(ja galīgi nesanāk- piedodiet, brīdināju Inesi, ka man ar to rakstīšanu tā švaki iet)
Pavisam aizmirsu!- Ļoti ļoti garšīgi ir kad mīklā vēl iejauc sasmalcinātus pekanriekstus!!!
siltā pittas maizīte ar mozarella un spinātiem
Beidzot ir brītiņš pastāstīt Jums lielisku, ļoti vienkāršu veidu kā gardi, veselīgi,ātri un viegli pabarot izsalkušos. Tāpat, ja spinātu lietošanas propogandai vairs nestrādā Poppy the Sailor, šis ir lielisks veids, kā dabūt iekšā veselīgo zaļumu, no manas pieredzes- arī bērniem. Maizītes var pasniegt gan kā uzkodas vai papildināt ar kādiem salātiem un baudīt kā pamatēdienu.
4 ĒDĀJIEM VAJADZĒS:
4 Pittas maizītes.
Šur tur ir nopērkamas Oriental līnijas pittas maizītes, ļoti labas arī kebabu gatavošanai mājās utt. , bet ja neizdodas atrast var gatavot arī ar tortijām vai lavašu salocot tos dubultā.
Spinātus
Lieliski noder veikalā nopērkamie saldētie,smalcinātie spināti, parasti iegādājos Rimi ražojuma, jo principā atšķirības no svaigajiem nav, šie saldētie sanāk lētāki par cik ir ievākti sezonas laikā.Tāpat var sakapāt arī svaigos, ja maciņš ļauj un gribas sevi palutināt ar spinātu no siltumnīcas.
Mozarella vai Ricotta sieru, 2 bumbas
Oregano vai timiānu
Jūras sāli
Melnos piparus
Ja ir gribēšana- ķiplokus
Olīveļļu
DARAM TĀ
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai.
Uz pannas noklāj cepam papīru un izkārto maizītes, uz tām pirmo, ja gribās var uzlikt sasmalcinātu ķiploku.
Ja ņemiet Ķīnas ķiplokus (tos ar balto mizu), tad vienai maizītei droši var likt arī daiviņu, bet ja Latvijas (tos ar lillīgo mizu) tad viena daiviņa pietiek sešām maizītēm jeb vienkārši ar mūsu stiprajiem ķiplokiem esiet uzmanīgi.
Tad uzliek sasmalcinātus spinātus pamīšus ar sieru.
Pārkaisa ar oregano vai timiānu.
Uzpilina mazlietiņ olīveļļas katrai maizītei, nu tā lai garšvielām ir kur atdzīvoties.
Liek cepeškrāsnī un kad sieriņš ir pakusis maizītes ir gatavas.
Pasniedz siltas.
Tadā!
kukurūzas nūjiņas ar īrisu.
āā. vēl kaut kas salds un trekns un garrrrršīgs. [ziemā, turklāt, vēl šādā ar -20, trekns nemaz neskādē - vismaz ķermenim ir ko dedzināt]
šos arī atceros jau no bērnības. un liekas, ka veikalā arī tos var nopirkt un ir pat kaut kāds nosaukums, kuru andra vakar minēja, bet es neatceros. varot iegādāt arī veikalā, bet es nekad neesmu pirkusi - paštaisītais ir kudiš garšīgāks [tā vismaz man liekas].
Kukurūzas nūjiņas ar īrisu.
450 g īrisi [kisskiss]
180 g sviesta
paka saldās kukurūzas nūjiņas
nedaudz vairāk kā puspaciņu sviesta kausē katlā [var tādā palielākā, ja ir doma visu lietu izdarīt smērējot tik vienu trauku], kad jau tāds gana pakusis, liek iekšā no papīrīšiem izlobītas īriskončas [es ņēmu 'kisskiss', jo tās bija lētākas, nekā 'zelta teliņš'. bet der abas un gan jau vēl kādas citas arī.]
izkausē īrisu līdz ļoti īrisīgas masas pakāpei un liek klāt visu paku ar kukurūzas nūjiņām - kārtīgi visu samaisa, kamēr katra nūja ir ar īrisu apvijusies. tad to visu izkrāmē uz cepampapīra un nedaudz piespiež un ļauj atdzist vai palīdz atdzist - izliekot uz balkona.
bērnības garša!
vista atkal nepieviļ.
biju mārupē pie ditas un šodien pusdienās atkal vista. un vista nepieviļ. baziliks arī ne.
dita saka, ka šī ir improvizācija receptei, kuru reiz tēvē esot taisījusi maratoniste jeļena prokopčuka.
vista saldajā krējumā ar baziliku. [uz 3 pieaugušajiem]
3 vistas filejas
350 ml saldais krējums
baziliks
sāls, pipari
un rīsi
vistas filejas sagriež uz pusēm [bet tas nav obligāts pasākums], apsāla, appiparo un uz pannas apcep no abām pusēm. apcep, nevis izcep. liek lēzenā cepamtraukā, aplej ar saldo krējumu (vislabāk tā, ka nosedz filejas), pārkaisa ar sakapātu svaigu baziliku [un/vai jebkuru citu garšaugu pēc gaumes un patikas - "supergardo" kinzu, dilles, svaigu timiānu, rozmarīnu, utt]. liek vāku traukam un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 30-40 minūtes.
pasniedz ar rīsiem. vai makaroniem. vai kartupeļiem. vai dārzeņu salātiem.
ātri, vienkārši, ļoti aromātiski un bezgala garšīgi.
un kā man garšo BAZILIKS!
un kā man garšo BAZILIKS!
Tuesday, 19 January 2010
Karību jērs
Nav jau labais tonis lielīties ar receptēm no pavārgrāmatām, bet šī ir tik kolorīta gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, ka nevaru nepadalīties.
tos, kuriem defoltā nepatīk jēra gaļa, nemaz necentīšos pārliecināt. autors Londonā rezidējošs jamaikietis.
3kg Jēra kāja (šī man bija pa lielam vienīgā atkāpe no receptes, jo tehnisku iemeslu dēļ ņēmu mīkstumu. arī ne vainas, taču kāja būtu sulīgāka)
8 tējkarotes grenadīna sīrupa
10 tējkarotes medus
3 laimu sula un 2 laimu rīvēta miziņa
8 sakapātas ķiploku daiviņas
lapiņas no 8 timiāna zariem
2 tējkarotes kanēļa
2 tējkarotes ingvera (sausā)
sāls un pipari
Kāja sadursta caurumus, lai marināde labāk sasūcas. visas izejvielas sajauc un kārtīgi ierīvē kāju. liek traukā. pārsedz ar plēvi un liek ledusskapī uz nakti. Ja ir iespēja, pagroza to lai marināde sasūcas vienmērīgi.
nākošajā dienā izņem kāju no ledusskapja un ļauj sasniegt istabas temperatūru.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220C. Kāju liek karstumtraukā un ietin folijā atstājo mazu šķirbiņu ventilācijai. cep 15 minūtes, tad samazina t uz 180C un cep vel 2 stundas. ik pa laikam var pavērt vaļā un aplaistīt ar marinādi. beigās paver foliju vaļā un ļauj nedaudz apbrūnināties, tikai uzmanīgi lai medus nepārkaramelizējas.
nu vot.
aaa, un tad last, bet not least. Salāti. ne mazāk kolorīti:
sēklas no 2 granātāboliem
neliels sīki sakapāts sarkanais sīpols
30g piparmētru lapas
2 tējkarotes laima sula
6 tējkarotes olīveļļa
sāls, pipari
salātus taisa īsi pirms pasniegšanas, jo ātri atsulojas. bet vitamīni sprāgst pa acīm ārā;)
un sorry, bilžu nav. visu apēdu un tad atcerējos...
tos, kuriem defoltā nepatīk jēra gaļa, nemaz necentīšos pārliecināt. autors Londonā rezidējošs jamaikietis.
[tā te izskatījās mūsu jērs Lieldienās. ines]
tātad izejvielas:3kg Jēra kāja (šī man bija pa lielam vienīgā atkāpe no receptes, jo tehnisku iemeslu dēļ ņēmu mīkstumu. arī ne vainas, taču kāja būtu sulīgāka)
8 tējkarotes grenadīna sīrupa
10 tējkarotes medus
3 laimu sula un 2 laimu rīvēta miziņa
8 sakapātas ķiploku daiviņas
lapiņas no 8 timiāna zariem
2 tējkarotes kanēļa
2 tējkarotes ingvera (sausā)
sāls un pipari
Kāja sadursta caurumus, lai marināde labāk sasūcas. visas izejvielas sajauc un kārtīgi ierīvē kāju. liek traukā. pārsedz ar plēvi un liek ledusskapī uz nakti. Ja ir iespēja, pagroza to lai marināde sasūcas vienmērīgi.
nākošajā dienā izņem kāju no ledusskapja un ļauj sasniegt istabas temperatūru.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220C. Kāju liek karstumtraukā un ietin folijā atstājo mazu šķirbiņu ventilācijai. cep 15 minūtes, tad samazina t uz 180C un cep vel 2 stundas. ik pa laikam var pavērt vaļā un aplaistīt ar marinādi. beigās paver foliju vaļā un ļauj nedaudz apbrūnināties, tikai uzmanīgi lai medus nepārkaramelizējas.
nu vot.
aaa, un tad last, bet not least. Salāti. ne mazāk kolorīti:
sēklas no 2 granātāboliem
neliels sīki sakapāts sarkanais sīpols
30g piparmētru lapas
2 tējkarotes laima sula
6 tējkarotes olīveļļa
sāls, pipari
salātus taisa īsi pirms pasniegšanas, jo ātri atsulojas. bet vitamīni sprāgst pa acīm ārā;)
un sorry, bilžu nav. visu apēdu un tad atcerējos...
Sunday, 17 January 2010
dzeramais tiramisu
jāaa, pirmais dzēriens.
pavisam svaiga un tik reizi mēģināta recepte - bet garšoja gaužām labi.
atrasta jaunākajā 'mūsmāju' numurā. un ņemot vērā to, ka mascarpone un tiramisu pats ļoti garšo - šis vienkārši nevarēja negaršot.
Dzeramais tiramisu. [divām personām]
1 krūzīte espresso
1 ēd.k. garda alkohola [tika izmēģināts ar Sheridan liķieris, bet teikts, ka der arī Amaretto, balzāms, rums, brendijs vai vienkārši mandeļu sīrups]
4 ēd.k. Mascarpone
1 ēd.k. piens
1/2 tējk. vaniļas cukurs
2 ēd.k. pūdercukurs
drusku melnā šokolāde
dāmu pirkstiņi
uzvāra un atdzesē espresso, pievieno alkoholu. un salej jau pa smukumkrūzēm [efektīgāk, ja caurspīdīgās]. krūzi lej līdz pusei, ne vairāk.
Mascarponi saputo ar pūdercukuru, vaniļas cukuru un pieliek arī to karoti piena. kad tas viss viendabīgā masā - ieslidina kafijas krūzēs, kad krūze pilna - to pārkaisa ar rīvētu šokolādi.
un to visu kopā ēd ar dāmu pirkstiņiem.
tāds ļoti fiksais tiramisu, kas prasa maz laika.
[bet nu - 'pirkstiņus' tur iekšā neturiet, tie sadalās gana veikli]
Thursday, 14 January 2010
vistas zupa ar šampinjoniem un baziliku
šī ir mana šī rudens-ziemas favorītzupa. un droši vien ne tikai tāpēc, ka tur šampinjoni. bet arī baziliks.
pagājušā gada rudenī tā parādījās mūsu virtuvē un kā man mamm vakar stāstīja, tā nākusi no māsas lienes, lienei no ivetas un ivetai no kolēģa. kas zin', no kurienes to zupu dabūjis kolēģis.
katrā ziņā - tā liek domāt tik to labāko par vistas buljona zupām. un es principā, neskaitot, auksto zupu un laša zupu, zupas nevāru - bet šī noteikti paliks manā virtuvē uz ilgu.
Vistas zupa ar šampinjoniem un baziliku.
2 vistas stilbiņi + 2 šķiņķi
[vai 4 stilbi vai 3 lielie stilbi]
sviests
garšvielas
2 burkāni
300 g sēnes [šampinjoni]
BAZILIKS
2 kartupeļi
Katlā iemet pikuci sviesta un to izkausē. tad ieliek tās vistas kājas vai gūžas un no abām pusēm apbrūnina, kad apcepušās - lej pāri karstu ūdeni - tā, lai vairāk par pus katlu - kāds 1 l sanāk. liek klāt garšvielas - lauru lapu, piparus, sāli un visu citu, kas liekas piemērots. vāra 40 min. uz vidēji lielas uguns. To 40 min. laikā var paspēt nomizot un ripās sagriezt burkānus, kurus liek uz pannas sviestā vai olīveļļā nedaudz apcepties. Tad to pašu ar maniem iecienītajiem šampinjoniem - turpat blakus burkāniem.
tikmēr jau būs pagājušas arī tās minūtes - ņem no katliņa laukā gaļu un buljonu izkāš, ja ir tāda vēlēšanās. tad buljonā liek apceptos burkānus+šampinjonus, 2 kubiņos sagrieztus kartupeļus un baziliku [svaigs ir ideāli, bet ja tāda nav - var iztikt arī ar kaltēto]. Atkaulo gaļu un noņem ādu [kuru suns apēd ar lielāko prieku!] sagriež to mazākos gabaliņos un liek buljonā. vēl nedaudz pavāra un gatavs! šķīvī var pasniegt ar svaiga bazilika lapiņas dekoru, mmmm.
Wednesday, 13 January 2010
mīlas cepumi
šos ar mamm pirms kādiem gadiem septiņiem atradām kādā avīzē. tāds 5x3 cm laukumiņš avīzes stūrī bija. un pēc receptes spriežot, likās, ka mīkla vien jau būs ēdama tāpat. heh.
oriģināli tie ir domāti kā valentīndienai veltīti cepumi. es gan tos esmu taisījusi visos gadalaikos, kad vien iegribas. bet nu...nav slikta dāvana savam dārgajam vai dārgajai ar' - ja nu tā 14.februāra komercializācija tomēr jūs ir skārusi. varat jau laicīgi izcept un nomēģināt vai maz garšo jums un garšos tam otram.
Mīlas cepumi.
1 apelsīns
1 rūgtā šokolādes tādelīte
1 baltās šokolādes tāfelīte
2-3 gl. milti [vai vairāk - skatīt pēc vajadzības]
4 ēd.k. cukurs
1 ēd.k. vaniļas cukurs
100 g sviests
1 ola
2 ēd.k. apelsīnu sula [tā paša, pirmā, apelsīna sula]
Apelsīnu noplaucē ar karstu ūdeni - vienkārši uzvāra ūdeni, ieliek apelsīnu bļodiņā un aplej to apelsīnu ar to verdošo ūdeni. Tad norīvē tam visu mizu un izspiež sulu - paņem visu, ko tas apelsīns spēj dot! Sarīvē arī melno šokolādi [tas šokolādes rīvēšanas ir baigi ķēpīgs, jo rokas ta' siltas - tāpēc šo mierīgi var uzticēt jebkuram citam virtuvē ..)]. Sarīvētajai apelsīna mizai un šokolādei pievieno miltus, cukuru, vaniļas cukuru un šķipsnu sāls. kad to jau tā nedaudz var saukt par masu, vai pareizāk, maisījumu - pievieno sviestu [tam gan jābūt tādam pamīkstam, bet ne šķidram], olu un 2 ēd.k. izspiesto apelsīna sulu. Mīklu sajauc ar mikseri, sanāk tāda pacieta, līdzīga piparkūku mīklai. [labāk nevajag pagaršot - var iegaršoties un nekādi cepumi nesanāks!] uztaisa tādu kā mīklas bumbu, ietin pārtikas plēvē un uz stundu ieliek ledusskapī.
Pēc stundas ņem laukā un rullē 4mm biezumā. izspiež formu kādu nu vēlas [tikai ne pārāk lielu - lieti noder mazā šotiņglāzīte, bet galējiem romantiķiem - sirds] un liek uz cepampapīra un pannas.
Cep apm. 180C kādas 10-15 minūtes, un jāvaktē lai nesacepas par daudz. un smaržos visa māja.
Kad tie atdzisuši, katram virsū pidžina balto šokolādi, kura izkausēta bļodiņā un ūdens peldē. un virsū uzliek sukādes gabaliņu [var taisīt pats vai iepirkt veikalā - es, protams, atbalstu to paštaisīto variantu].
tātad:
sukādes
ja rudens bijis cidoniju laiks - tās jau sataisa rudenī, ja ne - var arī no apelsīna biezākas mizas.
nomizo ar nazi apelsīnu, bet tā lai nav baltās daļas.
sagriež vidēja izmēra kubiņos un liek katliņā, cukurūdenī vārīties. pavāra 5 min. atdzesē. pavāra 5 min. atdzesē - un tā kamēr jūt, ka jau ir diezgan sukādīgas.
p.s. neko neesmu dzirdējusi, ka ar šiem var pieburt mīlestību.
p.s. neko neesmu dzirdējusi, ka ar šiem var pieburt mīlestību.
Monday, 11 January 2010
Lēcu zupa ar bietēm un burkāniem
viena no zupām, kura ir mans favorīts!
pamats:
pamats:
1 glāze sarkanās lēcas (var arī šķeltos zirņus)
1 kārtīga sarkanā biete
1 sīpols
1 paprika
1-2 burkāni
var likt arī tomātu
garšvielas - tās liek katrs pēc izvēles, mana kombinācija ir šāda:
melnās sinepju sēklas
saberztas ķimenes
Pav Bhaji masala (var dabūt tirgū, ja nav - daudz čili)
malts/saberzts koriandrs
sāls
bonusiņš:
rīvēta citrona miziņa
mazliet ķiploki
zaļumi pēc izvēles
skābais krējums
kā to visu pārvērst zupā:
pielej katlu 2/3 ar ūdeni, vāra lēcas kamēr gandrīz gatavas, beigās pieber sāli un iespiež mazliet citronu sulu. Tikmēr - sarīvē bieti un burkānus, sagriež sīpolu un papriku. Uz pannas sviestā/eļļā apcep garšvielas un pievieno sarīvētos, sagrieztos dārzeņus. Pielej mazliet ūdens un to visu sutina tā, lai gandrīz gatavs. Un tad - sasautētos dārzeņus pievieno katlā. Pavāra vēl kādas 10 minūtes, lai viss paliek gatavs, vēl pasāla, ja vajag, un zupa gatava.
bonusiņš - sajauc sarīvēto citrona mizu, smalki sakapātus ķiplokus un zaļumus. Var pievienot zupai jau katlā, var ļaut katram pašam piebērt šķīvī. Es lieku katlā. Tie, kam garšo, sķīvī pieliek arī krējumu.
viss, gatavs! ēdam!
Uzlabotie auzu pārslu cepumi
padalīšos ar auzu pārslu cepumiem.. ar recepti, protams.
tādi kā senos laikos, tikai nedaudz uzlaboti. ar dažādām ekstrām. :)
Auzu pārslu cepumi
1 glāze auzu pārslu
1 glāze miltu
1 glāze sasmalcinātu riektu un/vai žāvētu augļu (ķirši, dzērvenes, aprikozes, ananāsi utt.)
1 paciņa (200g) sviesta
1/2 glāze cukura
50g šokolādes
1 tējkarote cepamais pulveris
Auzu pārslas uz pannas nelielā sviesta daudzumā (1 ēdamkarote apmēram) apcep/apbrūnina.
Uz rupjas rīves sarīvē šokolādi (jebkādu, kāda labāk garšo). Riekstus (arī pēc patikas) un žāvētos augļus sasmalcina.
Sviestam jābūt mīkstam, tātad ne pa tiešo no ledusskapja. To kārtīgi sakuļ/samaisa ar cukuru. Pievieno pārējās sastāvdaļas.
Masa sanāk bieza.
Uz pannas veido piciņas un liek pa gabalu vienu no otras, jo parasti karstumā cepumi izplešas.
Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 15 minūtes. Bet vajag pavaktēt - kā kurā plītī.. :)) ir gadījies, ka piedeg.. :))
Lai garšo!
tādi kā senos laikos, tikai nedaudz uzlaboti. ar dažādām ekstrām. :)
Auzu pārslu cepumi
1 glāze auzu pārslu
1 glāze miltu
1 glāze sasmalcinātu riektu un/vai žāvētu augļu (ķirši, dzērvenes, aprikozes, ananāsi utt.)
1 paciņa (200g) sviesta
1/2 glāze cukura
50g šokolādes
1 tējkarote cepamais pulveris
Auzu pārslas uz pannas nelielā sviesta daudzumā (1 ēdamkarote apmēram) apcep/apbrūnina.
Uz rupjas rīves sarīvē šokolādi (jebkādu, kāda labāk garšo). Riekstus (arī pēc patikas) un žāvētos augļus sasmalcina.
Sviestam jābūt mīkstam, tātad ne pa tiešo no ledusskapja. To kārtīgi sakuļ/samaisa ar cukuru. Pievieno pārējās sastāvdaļas.
Masa sanāk bieza.
Uz pannas veido piciņas un liek pa gabalu vienu no otras, jo parasti karstumā cepumi izplešas.
Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 15 minūtes. Bet vajag pavaktēt - kā kurā plītī.. :)) ir gadījies, ka piedeg.. :))
Lai garšo!
Saturday, 9 January 2010
Zivīgās dienas
Kas ta nu - nevienam zives negaršo?:)
Man personīgi reizēm uznāk nepārvarama kāre pēc pangasijas filejas - izmērcinātas citronu suliņā un dāsni daudz bazilika. Citas garšvielas pat īsti neprasās. Var bikucīt sāli piemest.
Manai triju ļaužu ģimenei ļoti garšo zivju ēdiens, kuram nosaukums nav izdomāts, bet noskatīts un updeitots no vienas Mārtiņa Rītiņa receptes.:)
Tātad vajadzēs:
2 paciņas rīsu - var būt gan parastie, gan gargraudu;
pangasijas sasaldētās filejas - ar 2 būtu jāpietiek;
mazā bundžiņa konservētu ananāsu - 400g laikam?;
sēnītes - Ines, man vislabāk ar patīk šampinjoni - svaigi - var likt vai visu kastīti! /tāda zila - kādās parasti fasē Mego, Rimi utt./;
2 palielas paprikas - sarkanas - lai krāsaināk;
siers - kurš garšo un kurš labi kūst - man parasti pie rokas ir Krievijas vai latviešu ražojuma "Pikantais". Super gards!; - lai uzrīvētu virsū - nu grami 200
majonēze - dodu priekšroku "Provansas";
garšvielas - karijs, baziliks, sārs, pipari;
viens citrons - žmiegsim sulu :)
Lai dabūtu gatavu:
vispirms novāra rīsus - lai ir pusgatavi, jo pēc tam pārdzīvos vēl vienu termisku apstrādi! Pangasijas fileja pa to laiku jāatkausē un jāizspiež citronu sula. Fileju griežam palielos gabaliņos, paturam pusstundiņu sulā un baziliku ar virsū. Apcepinam uz pannas - ar taupīgu eļļas daudzumu. Ņemam trauku - karstumizturīgu - visideālāk - stikla :). Dibenu maigi izklājam ar rīsiem un pāri tiem kārtojam jau apcepto zivs fileju. Sagatavojam "uzlējumiņu" - trīs, četras zupas karotes majonēzes, mazliet sīrupa no ananāsiem un daudzzzzzz karija :). /Konsistence - šķidra./ Sakuļam un maigi pārlejam pāri zivtiņai. Tagad vienkāršākā daļa - liekam pa virsu jau saripiņotās sēnītes, papriku, to pašu ananāsu no bundziņas un visbeidzot tam visam pāri pārkaisam sieru. /Man patīk bagātīgi:)./
Voila uz 20 minūtēm cepeškrāsnī - uz 150 grādiem.:)
Burvīgi!!
Friday, 8 January 2010
Chilli con carne
pirmoreiz es šo te, nu jau iemīļoto, taisīju uz kampinga uguns, kas vējā iet kur grib un pie +35'C saulē un ēnā 30 cilvēkiem :) [palepojos, tagad par ēdienu]. Taisu parasti šādos izmēros un 3 vai 4 cilvēki var ēst noteikti.
So, what we buy :)
vienu lielu sarkanu papriku
malto gaļu ~500g (parasti miksēju cūkas ar liellopa)
So, what we buy :)
vienu lielu sarkanu papriku
malto gaļu ~500g (parasti miksēju cūkas ar liellopa)
vienu bundžiņu sarkanu pupiņu (~neto 400g, drained 240g)0.5l tomātu pasta
divus lielus sīpolīšus (man garšo:))
daudz ķiplokus (again - the best)
mellos piparus, sarkanus piparus, sāli, eļļu, ūdeni
divus lielus sīpolīšus (man garšo:))
daudz ķiplokus (again - the best)
mellos piparus, sarkanus piparus, sāli, eļļu, ūdeni
& ēdu ar rīsiem, baltiem basmati parasti, bet tas jau katram pašam
Vispirms ir uz plītiņas katliņš un panna. Katliņš gaida savu kārtu, bet tur pa priekšu varjau ielikt pupiņas, tomātu pastu. Tad apcepu sīpolus, ielieku katliņā, tad apcepu papriku ar sāli un asajiem sarkanajiem pipariem nedaudz, lai pabrūnējas un tad lieku katliņā, tad apcepu arī malto gaļu, ar sāli, melliem pipariem, ķiplokiem un ko nu gribas, un tad liek katliņā. Tagad panna iet mazgāties un katliņš saņem uguni zem pakaļas (es nemāku rakstīt receptes). Visu tajā katliņā apmaisa ik pa mirklim un pats Katliņš uz ļoti lēnas uguns pukšķina kādas 30-40 min, ik pēc laiciņa es ielieku nedaudz sasmalcinātu ķiploku, lai māja smaržo, un ēdiens :D Tad var arī kaut kad pagaršot un padomāt, ko vēl pievienot gribas. Tad arī kaut kad vāra rīsus, lai kopā var ēst :) es parasti salieku rīsus tā apkārt un tad to visu chilli pa vidu, un smaidu, kad dodu citiem :D bon apetit.
Wednesday, 6 January 2010
'nu ja'
pievienojiet savu e-kastes adresi tepat zemāk.
es labprāt uztaisītu ko jaunu.
un paldies.
p.s. foto - Julia Child
Zviedru kūka.
mamm šo kūku taisa jau sen. un es to atceros jau no dziļas bērnības. vairāk gan vasaras periodā, jo tad ir vairāk ko ielikt pa vidu, bet tas nemazina iespējamību to taisīt arī ziemā. pagājušovasar ieliku pa vidu mellenes - izskatījās burvīgi.
vēl saistībā ar šo kūku atceros gadījumu, kad oma ar savu kaimiņieni arī gribēja tikt pie 'zviedru kūkas', bet vairāk bija sanācis tāds kā salu arhipelāgs, kur pie vainas, visticamāk, bija plīts. bet nu - turās kopā vai ne - tāpat jau garšīgi.
Zviedru kūka.
1 olas dzeltenums[3]
150 gr margarīns [1]
100g cukurs [2]
1,5-2 gl. milti[4]
[tā ir smilšu mīkla]
150 gr margarīns [1]
100g cukurs [2]
1,5-2 gl. milti[4]
[tā ir smilšu mīkla]
sagraizītam margarīnam pievieno cukuru, olas dzeltenumu - visu mīca un pamazām liek klāt miltus, kamēr ir viendabīgs mīklas klucis. viendabīgs, garšīgs mīklas klucis ..)
šo masu izklāj, izspaida ar pirkstiem kūkas veidnē, apmēram šitādā:
tad ķerās klāt pie krējuma masas gatavošanas.
150 g cukurs
0,8 l skābs krējums
1 olas dzeltenums
2 ēd.karotes kartupeļu ciete
0,8 l skābs krējums
1 olas dzeltenums
2 ēd.karotes kartupeļu ciete
krējumā iejauc cukuru, olas dzeltenumus un kartupeļu cieti. arī - lai viss viendabīgā masā.
no smilšu mīklas un krējuma masas pāri paliek divi olu baltumi. tos kārtīgi saputo un iecilā krējuma masā. un tā arī ir ļoti garda.
pirms ielej to krējuma masu pār smilšu mīklu, tur var izkārtot ābolu šķēlītes, droši vien, ka arī bumbieris der, jau pieminētās mellenes, jebkuras citas ogas, rabarberus. nu ja. un tad lej pāri to krējuma masu. cep apmēram 1 stundu. sākumā uz 200C grādiem [un plītij jau pirms tam jābūt siltai, loģiski ..)], pēc kādām 10 min. var uzgriezt uz 180C un pēdējās 20 min. uz 150C. virināt nevajag. pēc tās stundas var iespraust koka irbulīti - ja baigi līp klāt tā krējuma masa, var vēl bišku pacept.
garrrrda.
Tuesday, 5 January 2010
peanut butter cookies
kad pirms kāda gada atklāju sev tādu gardumlietu kā peanut butter, tā iemīlējos, ka labu laiku gribējās to integrēt teju visās ēdienreizēs. jāsaka gan, ka zemesriekstu sviests ir un paliek gaumes lieta, tomēr šie peanut butter cepīši varētu negaršot tikai kādam rūdītam riekstu nīdējam.
sastāvdaļas:
3 glāzes miltu,
2 olas,
tējk. cepampulvera,
tējk. sāls,
paciņa sviesta,
250 g zemesriekstu sviesta (lētāks vai dārgāks, crunchy vai smooth - pēc izvēles),
paciņa vaniļas cukura,
glāze brūnā cukura un
glāze parastā cukura.
plīti uzgriež uz 175°. uz pannas uzklāj cepampapīru.
miltus, cepampulveri un sāli sajauc nelielā bļodā. lielā bļodā ar mikseri kārtīgi sajauc sviestu, zemesriekstu sviestu un vaniļas cukuru. pievieno abus cukurus. pievieno pusi no miltu maisījuma. pa vienai piejauc olas, labi visu samaisot. iejauc atlikušo daļu miltu maisījuma.
sastāvdaļas:
3 glāzes miltu,
2 olas,
tējk. cepampulvera,
tējk. sāls,
paciņa sviesta,
250 g zemesriekstu sviesta (lētāks vai dārgāks, crunchy vai smooth - pēc izvēles),
paciņa vaniļas cukura,
glāze brūnā cukura un
glāze parastā cukura.
plīti uzgriež uz 175°. uz pannas uzklāj cepampapīru.
miltus, cepampulveri un sāli sajauc nelielā bļodā. lielā bļodā ar mikseri kārtīgi sajauc sviestu, zemesriekstu sviestu un vaniļas cukuru. pievieno abus cukurus. pievieno pusi no miltu maisījuma. pa vienai piejauc olas, labi visu samaisot. iejauc atlikušo daļu miltu maisījuma.
tad no mīklas veido bumbiņas (~ ēdamkarote mīklas vienam cepītim), brīvi izkārto uz pannas. ar dakšas palīdzību bumbiņas saplacina, izveidojot režģīti katra cepuma augšpusē.
cepumus liek cepties uz apmēram 15-20 min. pēc izņemšanas no plīts jāatdzesē kādas 5 min.
pēc tam visgardāk ēst ar pienu vai tēju (vai tēju ar pienu?).
Atkal vista
inese mani šausmīgi terorizē. vajagot ierakstīt vēl kādu recepti.
nu tad lai iet. viena ātrā, vieglā un garšīgā.
ar vistu un ananāsiem. foto būs tad, kad nākamreiz pati uzgatavošu. sanāk skaisti. vienmēr. patiešām.
rakstīšu tā kā pusdienām 3 cilvēkiem, bet sastāvdaļu daudzumu var mainīt atkarībā no pusdienotāju daudzuma un cepeškrāsnī liekama cepamtrauka (vislabāk stikla) lieluma.
Vista ar ananāsiem.
3 vai 4 vistu ciskas (lielās)
lielā bundža konservēti ananāsi (ripās)
2 kanēļkoka mizas nūjiņas
50 g sviests
2-3 ēdamkarotes medus
līdz 100 ml ūdens
sāls un pipari
pannā izkausē sviestu, apcep vistu no abām pusēm tā, lai smuki brūna.
cepamtraukā liek ananāsu šķēles (es parasti tās ripas sagriežu 3 daļās), lai traukam dibens noklāts (vienā kārtā). sulu no bundžas saglabā!!!!!
apcepto vistu liek uz ananāsiem.
pannā uzkarsē ananāsu sulu (es parasti lieku visu no bundžas), ūdeni, medu un kanēļkoka mizu. lai uzmet burbuli. pārlej visu vistai. uzkaisa sāli un piparus.
cepeškrāsnī iekšā. 200 grādu temperatūrā 45-55 min.
mēs parasti ēdam ar rīsiem. bet tas ir gaumes jautājums.
mmm..
nu tad lai iet. viena ātrā, vieglā un garšīgā.
ar vistu un ananāsiem. foto būs tad, kad nākamreiz pati uzgatavošu. sanāk skaisti. vienmēr. patiešām.
rakstīšu tā kā pusdienām 3 cilvēkiem, bet sastāvdaļu daudzumu var mainīt atkarībā no pusdienotāju daudzuma un cepeškrāsnī liekama cepamtrauka (vislabāk stikla) lieluma.
Vista ar ananāsiem.
3 vai 4 vistu ciskas (lielās)
lielā bundža konservēti ananāsi (ripās)
2 kanēļkoka mizas nūjiņas
50 g sviests
2-3 ēdamkarotes medus
līdz 100 ml ūdens
sāls un pipari
pannā izkausē sviestu, apcep vistu no abām pusēm tā, lai smuki brūna.
cepamtraukā liek ananāsu šķēles (es parasti tās ripas sagriežu 3 daļās), lai traukam dibens noklāts (vienā kārtā). sulu no bundžas saglabā!!!!!
apcepto vistu liek uz ananāsiem.
pannā uzkarsē ananāsu sulu (es parasti lieku visu no bundžas), ūdeni, medu un kanēļkoka mizu. lai uzmet burbuli. pārlej visu vistai. uzkaisa sāli un piparus.
cepeškrāsnī iekšā. 200 grādu temperatūrā 45-55 min.
mēs parasti ēdam ar rīsiem. bet tas ir gaumes jautājums.
mmm..